Wie is hier nou gek?

Op basis van informatie die werd verzameld door de Medische Faculteit van de Universiteit van Texas, concluderen arts-onderzoekers dat communicatie tussen dokters en ouders absoluut nodig is om zwaarlijvigheid onder Latino-kinderen te voorkomen.

Gebleken is dat van de vijf ouderparen die te dikke kinderen hebben, één paar niet direct te horen krijgt dat zijn kind te zwaar is.

Dáár komt het dus van dat hun kind zo dik is, stellen de onderzoekers.

Baf! Daar was nog niemand op gekomen. Kinderen als Michelin-mannetjes, maar ouders die toch een dokter nodig hebben om dat in te zien.

Wie is hier nou gek?

 

De onderzoekers suggereren dat ouders niet op eigen houtje weten dat zij hun kinderen vetmesten. Dat zij daar een dokter voor nodig hebben. Althans die 20% van de ouders van obese kinderen die geen dokter te spreken krijgen.

Maar die andere 80% van de ouders worden wèl door de dokters aangesproken. En ook hun kinderen zijn te dik, zodat in deze grote meerderheid der gevallen het woord van de dokter... geen snars hielp.

De gevolgtrekking moet zijn dat de dokters uit Texas nog maar weer eens een duur paard achter de wagen willen spannen. Het kan niet op.

 

In Nederland gaat jaarlijks 78 miljard Euro naar de zorg. Dat is zowat 5000 Euro per jaar per Nederlander - baby's, boeven en beiaardiers inbegrepen.

Omdat de nood aan zorg onomstreden is, en omdat zorgverlening tegelijkertijd heel erg slecht is (Pauw, Van Rijn) moet er "dus" geld bij.

Maar meer geld pompen in slecht presterende systemen zorgt alleen maar voor meer slechte prestaties. Geen kritische journalist die op dat idee komt.

 

Het Texas Latino-kinderen-onderzoek geeft dus vooral antwoord op de vraag wie hier nou eigenlijk gek is.

Dat zijn niet de ouders, maar de leden van de medische clerus.

En de journalistiek en de overheid en De Tweede Kamer natuurlijk.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141105154503.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29

Meer informatie