Is autisme iets anders dan een gewone ziekte?

Autisme is het gevolg van een verstoring van de communicatie tussen zenuwcellen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego hebben ontdekt dat die communicatie bij muizen langdurig kan worden hersteld met het toedienen van een eenmalige dosis van een al honderd jaar oud geneesmiddel tegen slaapstoringen.

Dat is wel jammer, eigenlijk, voor al die jeugdzorgers en hun deskundigen. Want die leggen de schuld voor autisme in kinderen in echtscheidingssituaties - uiteraard na uitgebreid multi-disciplinair overleg met specialistische wetenschappers - altijd bij (het gedrag van) de ouder zonder omgang - meestal de vader, soms ook de moeder.

 

Hoewel, jammer… dat zou het worden als dit harde weten ook zou doordringen in de adviserende en rechtsprekende kringen binnen de wereld van het familierecht. Maar daar zullen de zachte voormensen ook deze degelijke hardheid wel weer de wereld uit weten te moraliseren.

Ongeveer zoals de dommen de oorzaak van hun domheid bij de leermeesters leggen die hen niet van die domheid af konden helpen: “Ik ben dom en dat is hun schuld”.

Van die redenering bedienen zich vele armen, hulpelozen, ongezonden, eenzamen, ontwortelden, criminelen … en zo voort.

Ook die tekorten worden bij voorkeur toegeschreven aan het doen en laten van een ander.

Politieke partijen moedigen dat vaak nog aan ook – de zachte het meest. Die maken dan ook de stinkendste wonden.

 

Dit alles dus terwijl autisme helemaal niet zo bijzonder is, of zo erg, en al helemaal niet iets om afkeurend over te doen.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140617102457.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29

Meer informatie