Jeugdtrauma's in de VS

Bijna de helft van de kinderen in de VS is slachtoffer geweest van traumatische ervaringen in het eigen gezin of in de directe, sociale omgeving. Dat is de uitkomst van onderzoek aan de Johns Hopkins Bloomberg Medische Universiteit in Chicago.

Die schatting lijkt op het eerste gezicht wel erg aan de hoge kant.

 

Maar als mogelijke oorzaken van een trauma wordt, naast het overlijden van een ouder en alcoholmisbruik, ook het meemaken van een ouderlijke scheiding genoemd. En dan is wel duidelijk waar dit voornamelijk over gaat, namelijk over oorzaak nummer één: scheiding.

Zo wordt dan in feite eindelijk erkend dat een scheiding erg is voor de kinderen. Heel erg.

 

Beter laat dan nooit, blijkbaar, want 35 jaar geleden riep hip Nederland nog opgewekt: "Je kunt toch nietvoor de kinderen bij elkaar blijven?” om daarna resoluut de daad bij dit woord te voegen en de eigen kinderen te laten barsten.

De deskundig ingefluisterde rechterlijke macht in Nederland-Gidsland volgde deze voorhoede... en de kinderen gingen massaal naar de verdommenis doordat dit vrije model ook werd opgelegd aan ouders wie dit niet lustte. 

 

Al tientallen jaren lang is nu het lot en privilege van ongeveer de helft van alle jonggehuwden en hun toekomstige kinderen een scheiding met alle gevolgen van dien. Versierd met de welgemeende felicitaties en een "bij voorbaat dank" vanuit het systeem van het familierecht.

Dit is al jaren aan de gang, maar de mensen in het familierecht hebben nooit blijk gegeven te hebben gehoord van het lijden van kinderen. Dat weten zij niet en dat wisten zij niet. Echt niet.

Scheiden is oorlog...

 

Gelet op de ingenomen standpunten en de vastgeroeste gewoonten, zal daarin de komende vijftig jaar nog geen verandering komen.

In de psycho-wereld breekt men een mens nu eenmaal liever eerst helemaal af om hem daarna "weer van de grond af opnieuw op te bouwen", dan dat men mensen gewoon heel laat en zichzelf laat zijn.

Zorg is het gekristalliseerde, maar failliete maakbaarheidsgeloof in optima forma.

 

En dus luidt ook in 2015 het motto: vertrouw niet op deskundigen, vertrouw niet op de staat en vertrouw al helemaal niet op de rechter.

Want die rusten niet voor alle gezinnen zijn verwoest, of voor het systeem zelf is verwoest. Over vijftig jaar of zo.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141208105318.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29

 

 

Meer informatie