Autisme: nog weer nieuwe oorzaken

Onderzoekers aan de Universiteit van Leeds (GB) wisten al dat een mutatie in een zeker gen symptomen van autisme veroorzaakt. Hun onderzoek richtte zich op de gevolgen van deze mutatie bij muizen en daarnaast op het effect van nog een andere genetische mutatie. Hun conclusie: autisme kan zowel door een mutatie in uitsluitend het ene gen, als door een mutatie in uitsluitend het andere gen worden veroorzaakt. En door combinaties daarvan allicht ook. De diepere oorzaak is een tekort aan het eiwit “Munc 18-1” 

Dat tekort kan weer het gevolg zijn van verscheidene oorzaken, die al dan niet tegelijkertijd optreden.

Dat levert nog maar eens een bewijs dat het onmogelijk is om te zeggen waardoor precies autisme wordt veroorzaakt.

Volgens RvK en BJZ in Nederland zijn het veel omgangsouders die hun kinderen willen zien, een precies aan te duiden bron van autisme. Daar zochten ze het op de universiteit van Leeds echter nog niet eens in.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141125101934.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29


Iets anders is dan weer het verband dat onderzoekers van de afdeling Algemene Gezondheidsleer van Harvard ontdekten.

Namelijk dat moeders die tijdens de zwangerschap - vooral in het laatste trimester van de zwangerschap - waren blootgesteld aan luchtvervuiling met fijnstof, een twee keer grotere kans hebben om een kind met autisme ter wereld te brengen.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141218081334.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29

 

Tja, zegt de neutrale beschouwer dan. Tja.

 

Meer informatie