ADHD steeds vaker vastgesteld

ADHD is een diagnose die in deze tijd in sommige landen wel tien keer vaker wordt gesteld dan twintig jaar geleden het geval was.

Ook in Nederland komt ADHD steeds vaker voor en dat is raar omdat ADHD echt geen besmettelijke aandoening is.

De vraag is dus: waar komt deze enorme groei in diagnoses vandaan?

Onderzoekers van de Brandeis Universiteit in Massachusetts vonden daarvoor vijf oorzaken die geen van alle iets met de aard van ADHD zelf te maken hebben. Wie goed kijkt, ziet vervolgens nog twee verborgen oorzaken.

Zo is de groei in de diagnoses een gevolg van lobbies van de overzeese farmaceutische industrie (1), maar ook een gevolg van de groei van de biologische psychiatrie (2). Er is het effect van de nieuwe psychiatrie-bijbel DSM die “makkelijker” voorwaarden stelt aan het vaststellen van de diagnose (3) en de invloed van pleidooien voor een ADHD behandeling door pleitbezorgers die nauw samenwerken met de farmaceutische industrie (4). Tenslotte oefenen de directe beschikbaarheid van informatie over ADHD via internet waardoor zelf-diagnoses worden gesteld, nog een behoorlijke groeidruk uit (5).

Oorzaak 1 en 4 lijken op elkaar, maar worden toch als verschillend gepresenteerd.

 

In Nederland komt daar nog als zesde, zeer voor de hand liggende, oorzaak bij dat jeugdzorg (veel) verdient aan elke diagnose. Hoe meer ADHD des te beter het voor jeugdzorg is. De pervers-stimulerende werking daarvan, resulteert vanzelf in meer diagnoses (6).

Tenslotte is er de onthullende verzuchting van Brandeis-onderzoeker Peter Conrad, die luidt: “Ik denk dat wij ons over vijftig jaar, als wij hierop terugkijken, zullen afvragen wat wij die kinderen hebben aangedaan”.

In die verzuchting zit een laatste, groeimotor verscholen, een lelijke. Bekend was al dat de hulpsector nooit op haar schreden terugkeert en principieel ongevoelig is voor contra-indicaties. De mensen in deze sector zijn deskundig en hebben dus altijd gelijk - ook als zij geen gelijk hebben - en daarmee uit.

Door deze grondhouding worden veranderingen geblokkeerd. Tot de samenleving of het systeem hier op een andere manier overheen is gegroeid - over vijftig jaar of zo (7).

 

In het kernachtige Amerikaans van Conrad: ADHD heeft meer met marketing te maken, dan met medische zorg,

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141118125447.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28Latest+Science+News+--+ScienceDaily%29

 

 

Meer informatie